HARGA TETAP
HARGA BERUBAH-UBAH
steps-MyASNB
kemaskini_new cawanganASNB ejenASNB emelASNB
HARGA HARI INI
Harga Hari Ini
PRODUK
NAB
 
(RM)
   
.....................................................................................
Harga Silam (Harga Berubah)
ASNNA
ASN Equity 2NA
ASN Equity 3NA
ASN Imbang 1NA
ASN Imbang 2NA
ASN Sara 1NA
Harga Silam (Harga Tetap)
ASBNA
ASB 2NA
ASMNA
ASM 2 WawasanNA
ASB 3 DidikNA
ASM 3NA
Harga Hadapan (Harga Berubah)
ASN Sara 2NA
ASN Equity 5NA


 1. Untuk Tabung Harga Silam (Historical Price Funds),
  Unit tabung diurusniagakan pada Nilai Aset Bersih (NAB) seunit. Penilaian NAB bagi tabung unit amanah harga berubah dibuat pada setiap pertengahan hari dan penghujung hari urus niaga. NAB seunit bagi unit amanah yang berkenaan akan ditentukan berdasarkan harga silam (historical pricing). NAB seunit yang diterbitkan pada hari ini adalah berdasarkan penilaian tabung yang dilakukan pada penghujung hari urus niaga sebelumnya setelah Bursa Malaysia ditutup.

  Pengurus akan membuat penilaian semula NAB tabung pada pertengahan hari dan menetapkan semula harga tabung sekiranya berlaku perbezaan NAB melebihi 5% (naik atau turun) berbanding NAB pada penghujung hari sebelumnya berikutan pergerakan ketara nilai pasaran.

  Manakala bagi tabung unit amanah berharga tetap, Unit tabung diurusniagakan pada harga RM1.00 seunit. Oleh yang sedemikan tiada penilaian NAB dibuat pada setiap hari urusniaga.

 2. Untuk Tabung Harga Hadapan (Forward Price Funds)
  Unit tabung diurusniagakan pada NAB seunit berdasarkan harga hadapan (forward pricing). Penilaian NAB bagi tabung unit amanah harga berubah dibuat pada setiap penghujung hari urusniaga. NAB seunit bagi setiap urusniaga akan ditentukan mengikut penilaian berikutnya selepas permohonan urusniaga diterima oleh ASNB. Harga yang dipaparkan merupakan harga indikatif berdasarkan NAB pada penutup hari urusniaga sebelumnya.

  Bagi Tabung tanpa pelaburan luar negara:
  Penilaian NAB bagi tabung unit amanah dibuat pada hari urusniaga yang sama dengan penutupan Bursa Malaysia. Jika permohonan pembelian atau penjualan semula diterima pada sebelum 4.00 pm (cut-off time) pada mana-mana hari urusniaga contohnya hari Selasa, maka harga seunit pada Selasa itu akan diguna pakai dan dikira selepas pukul 5.00 pm hari Selasa tersebut. Harga bagi urusniaga hari Selasa tersebut akan diterbitkan pada hari Rabu (T+1).

  Bagi Tabung dengan pelaburan luar negara:
  Penilaian NAB bagi tabung unit amanah akan dibuat selepas pukul 5.00 pm hari keesokannya (T+1) disebabkan oleh perbezaan zon masa pasaran luar negara. Oleh yang sedemikian, harga harian akan diterbitkan dua (2) hari bekerja kemudiannya.

  Jika permohonan pembelian atau penjualan semula diterima pada sebelum 4.00 pm (cut-off time) pada mana-mana hari urusniaga contohnya hari Selasa, harga urusniaga bagi hari Selasa itu akan diterbitkan pada hari Khamis (T+2).

 3. Langganan tabung-tabung unit amanah harga berubah akan dikenakan caj jualan. Sebarang fi dan caj yang dikenakan ke atas urusniaga unit amanah adalah tertakluk kepada cukai dan/atau duti (jika ada) yang dilaksanakan oleh Kerajaan atau badan berwajib dari semasa ke semasa.
MELABUR DENGAN ASNB
1 PELABURAN TUNAI
Anda boleh melabur di:
 1. mana-mana 30 cawangan ASNB di seluruh negara atau
 2. lebih 2,600 ejen kami iaitu Bank Muamalat Malaysia Berhad, Hong Leong bank Berhad, Hong Leong Islamic Bank Berhad, Maybank, Maybank Islamic, CIMB Bank, RHB Bank, Pos Malaysia, Affin Bank, Bank Simpanan Nasional, Alliance Bank, AmBank, AmBank Islamic, Bank Islam & AFFIN Islamic
2 KEMUDAHAN PELABURAN
A Skim Pelaburan Ahli KWSP
Maklumat lanjut
 1. Risalah KWSP
 2. Skim Pelaburan Ahli KWSP bersama ASNB
B Pelan Pelaburan Sistematik
Skim Potongan Gaji Perbankan Internet
Pelaburan bulanan secara automatik menerusi potongan gaji
 • Maybank2u
 • CIMBClicks
 • RHBNow
 • AffinOnLine
  Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Pusat Khidmat Pelanggan ASNB 03 – 7730 8899.
INSTRUMEN PERWARISAN

Pengagihan Perwarisan Unit Amanah ASNB Tanpa Suratkuasa.

PEMBERI
 • Anda masih mempunyai kawalan penuh dan menikmati manfaat terhadap pelaburan tersebut selagi anda masih hidup.
 • Fi/Yuran perkhidmatan yang kompetitif.
 • Anda yang menentukan penerima dan peratus pembahagian untuk pelaburan tersebut.
PENERIMA
 • Pindahan ke tabung unit amanah secara automatik.
 • Tuntutan dibuat di cawangan ASNB.
 
asbasnharus  

SP1M
senaraiJANMMajikan
jadualuba  
 
Back To Top